Jak zelené potraviny pomáhají

Jak zelené potraviny pomáhají

16. 04. 2024, 12:39

Dodají energii a zkvalitní spánek

Zelený ječmen a chlorella sice nejsou zázračný všelék, na mnoha frontách ovšem stárnoucímu organismu výrazně pomohou. Ječmen je skvělý zdroj energie srovnatelný svými účinky s kofeinem, ovšem nemá žádné negativní účinky. 

Je bohatý na minerály, které se podílejí na metabolismu sacharidů, obsahuje draslík, jenž na energii převádí glukózu a také podporuje činnost štítné žlázy, která ovlivňuje energetický metabolismus. Díky vysokému podílu draslíku a také vápníku zároveň zelený ječmen pomáhá k lepšímu spánku, což také přispívá k nabití těla energií. K plnohodnotnému, kvalitnímu spánku napomáhá ječmen i obsahem kyseliny gamaaminomáselné, která je neurotransmiterem podporujícím relaxaci.

 

Fungují jako prevence neurodegenerativních onemocnění

Dodáním sil a zlepšením spánku ovšem benefity spojené s konzumací zelených potravin ani zdaleka nekončí. Ječmen i chlorella jsou významnými zdroji antioxidantů, které bojují s oxidativním stresem a negativním vlivem na organismus. Jedněmi z nejsilnějších antioxidačních látek v zelených potravinách jsou takzvané flavonoidy.

Dieta bohatá na flavonoidy dle odborných studií může prodlužovat život, rovněž pomáhá při léčbě rakoviny i jako prevence některých druhů rakoviny. Antioxidační účinky flavonoidů jsou též významné při prevenci a tlumení projevů Parkinsonovy a Alzheimerovy choroby.

Jeden z flavonoidů obsažených v ječmeni je saponarin. Podle odborníků hraje roli v ochraně jater před poškozením, které může být způsobeno nadužíváním léků, např. s obsahem paracetamolu.

 

Chrání před infarktem, cukrovkou i osteoporózou

Díky svému složení se ječmen a chlorella celkově výborně uplatňují v prevenci a léčbě civilizačních nemocí, včetně nemocí kardiovaskulárního systému. Výzkumy ukazují, že zmíněné flavonoidy potlačují koagulaci krve v cévách, a tím i nebezpečný výskyt krevních sraženin, omezují riziko vzniku aterosklerózy a snižují vysoký krevní tlak.

Zelené potraviny též snižují hladinu cholesterolu, kyseliny močové, homocysteinu a chrání buňky, včetně jejich DNA, před poškozením. Zároveň pomáhají předcházet cukrovce, která je mezi seniory jedním z nejrozšířenějších onemocnění. Při již rozvinuté cukrovce zlepšují zelené potraviny reakci buněk na inzulin, vedou ke stabilizaci a poklesu hladiny cukru a omezují rozvoj závažných komplikací diabetu.

Díky obsahu vitamínu K2, který hraje klíčovou roli v distribuci vápníku v těle, se zelené potraviny uplatňují také v prevenci obávaného řídnutí kostí, osteoporózy.

 

Zelená cesta k silné imunitě

Zelené potraviny významně podporují detoxikaci těla, tedy vyplavení různých toxinů, a posilují imunitní systém. Díky obsahu železa podporují krvetvorbu a dobré okysličení tkání. Zlepšují odolnost vůči stresu, který naši imunitu oslabuje, díky zinku zase zlepšují funkci bílých krvinek a urychlují proces uzdravení.

Imunitní systém podporuje i řada vitamínů, jimiž oplývá zelený ječmen. Vitamín C nejenže imunitu posiluje, ale navíc podporuje i silnou a celistvou pojivovou tkáň a ta pak zastavuje šíření infekce. Podobně působí také vitamín A, jenž pro změnu posiluje sliznice fungující jako přirozená bariéra před infekcemi.

Vitamín D se podílí na tvorbě steroidních hormonů, které řídí činnost slizniční a nitrobuněčné imunity. Kromě tohoto všeho zelené potraviny velmi prospívají i střevní mikroflóře, která je zásadní složkou imunitního systému.

 

Komentáře

Diskuze je prázdná.

Dobrý den, na našem webu používáme cookies, abychom zjistili kolik lidí navštěvuje webové stránky a jaké služby je zajímají. Tyto soubory můžeme používat pouze s vaším souhlasem.

Souhlasím
Nastavení