Ručně sbíraný zelený čaj Dračí studna Premium / Ulevuje od stresu
Výtečná, vyšší střední třída slavného čínského zeleného čaje Lung Ching (Dračí studna) z jarní sklizně, před svátkem Qing ming jie (Svátek čistoty a jasu) v oblasti Lin An, nepatrně vzdálenější lokality od Západního jezera XI HU v provincii Zhejiang.
Kvalitní, typicky tvarovaný, hruběji tříděný, lehce polámaný list. Má jemné aroma, nálev žluté barvy s vyváženou, svěží, trávově nasládlou, zelinkavou chutí s lehkým ořechovým dozvukem.
Jeden z nejoblíbenějších a nejznámějších čajů v celé Číně. Celkem často je to právě Dračí studna, co je představováno jako opravdu čínská národní nápoj a také jeden z největších klenotů Číny. Proto je také právě Long Jing podáván státním návštěvám a servírován důležitým osobám. Pokud si tedy přejete pochutnat na opravdu dobrém a zajímavém zeleném čaji, vyzkoušejte právě Dračí studnu.
V čajovnách byste asi nenašli nikoho, kdo by tento typ nechválil a neznal.
Původ sypaného čaje (lístků): Čína, oblast Lin An, provincie Zhejiang
Složení: 100 % sypaný zelený čaj Lung Ching (Dračí studna)
Skladování: Uchovávejte v suchu a teplotě do 25 °C.
Vyrobeno v České republice |
Jak připravit dračí studnu:
Domácí příprava: Dračí studnu zalejte 70 - 80 stupňovou vodou, která prošla lehce varem. Na jeden 2,5 dcl šálek dejte 1 čajovou lžičku sypaného čaje. Následně louhujte 1 - 2 minuty a po přecezení podávejte. Tento čaj je více nálevový. Je ho možné zalít i 3-krát.
Více nálevů: Každý kvalitní čaj můžete zalít i vícekrát. Další nálev zalévejte ještě když jsou lístky teplé a nechejte čaj louhovat vždy přibližně o 1 minutu déle.
Profesionální příprava:
Značka / Výrobce
Zelený čaj podporuje
|
Účinky zeleného čaje na zdraví člověka
AIDS
Výzkumy dokázaly, že katechin, který je obsažený v zeleném čaji, brání v rozmnoţování viru HIV. Žádný lék proti AIDS zatím ale objeven nebyl.
Rakovina
Výzkumy na zvířatech prokázaly, že čajové polyfenoly mají preventivní, ochranný a léčivý dopad na rakovinu nejrůznějšího stádia (převáţně rakovinu kůže, trávicího ústrojí, jícnu, prsu, prostaty, jater, slinivky, močového měchýře a plic). Zabraňují vzniku prvního stadia rakoviny, tj. přeměnám buněk na buňky rakovinné, a v pokročilých stádiích brání růstu nádorů a šíření metastáz. Zelený čaj chrání tělo před vedlejšími účinky léčby rakoviny, jako jsou ozařování a chemoterapie.
Kardiovaskulární choroby
Zelený čaj chrání srdce a cévy tak, že snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, brání vzniku usazenin v cévách a napomáhá proudění krve. Tím je zároveň snižováno riziko mnoha srdečních chorob, jako jsou např. infarkt, postižení věnčitých cév, angina pectoris, mozková mrtvice a arterioskleróza (kornatění cév).
Cukrovka
Epikatechin podporuje sekreci insulinu, a tak pomáhá udržet hladinu krevního cukru v rovnováze. Proto je tedy zelený čaj vhodným doplňkem při léčbě cukrovky i při její prevenci.
Neurodegenerativní onemocnění
Zelený čaj podporuje správnou činnost mozku a brání rozvoji senility a degenerativních mozkových onemocnění jako jsou stařecká demence, Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba.
Virová a bakteriální onemocnění
Jak jiţ bylo uvedeno výše, v zeleném čaji je obsaţen katechin, který je účinnou látkou proti mnoha druhům virů (chřipka, HIV atd.) a bakterií (černý kašel, zápal plic, cholera, Streptococcus mutans, Escherichia coli, Staphylococcus aureus atd.).
Radioaktivní zátěž
Třísloviny zeleného čaje vážou radioaktivní izotop stroncium 90 a organismus je pak schopen vzniklou sloučeninu vyloučit. Je prokázáno snížení radioaktivní zátěže stronciem 90 až o třetinu. Prevence zdravotního poškození při ozáření.
Překyselení těla
Zelený čaj je téměř jedinečným prostředkem k neutralizaci překyselení organismu, které může způsobit pálení žáhy, zubní kaz, revmatické problémy, močové, žlučníkové nebo ledvinové kameny a další potíže.
Zuby
Fluor obsažený v zeleném čaji posiluje zubní sklovinu a zároveň s katechiny brání bakteriím podílet se na vzniku povlaku a zubního kazu. Zelený čaj také ničí bakterie zapříčiňující zápach ústní dutiny.
Trávicí potíže
Při průjmu a „pokaženém“ žaludku je zelený čaj doporučován už po staletí. Zelený čaj zklidňuje žaludek, podporuje trávení a pomáhá předcházet zácpě.
Obezita a hubnutí
Zelený čaj snižuje rychlost vstřebávání cukrů a napomáhá lepšímu spalování tuků (termogenní účinek). Polyfenoly mají vliv na činnost enzymu amylázy, obsaženém ve slinách, který rozkládá sacharidy a také ovlivňuje následné trávení cukrů v trávicím ústrojí. Za váhové úbytky je částečně zodpovědný i kofein, který zrychluje bazální metabolismus a pomáhá tak tělu spalovat více kalorií.
Obsah zeleného čaje
Zelený čaj má v sobě značný počet látek, jež stojí za povšimnutí a můžeme s nimi podpořit náš organismus, přispět k lepšímu zdraví a povzbudit některé jeho přirozené funkce.
Polyfenoly
Obsahují přibližně 30 % obsahu listů. Mají silné antioxidační účinky, díky kterým působí preventivně proti vzniku rakoviny a srdečních onemocnění.
Flavonoidy
Jsou to rostlinné pigmenty s antioxidačním účinkem, které mohou výrazně působit při prevenci a léčbě chorob jako jsou arterioskleróza a jiná kardiovaskulární nemocnění. Mohou vázat některé kovové ionty (železo, měď), brání peroxidaci lipidů, likvidují volné kyslíkové radikály, regenerují a zpevňují cévy.
Katechiny: Epigalokatechin galát (EGCG)
Podporuje i metabolismus tuků, termogenezi, zvyšuje energetický výdej, a tudíž může být dobrým pomocníkem během hubnutí. Může i příznivě snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu, má rovněž protizánětlivý efekt nebo oceníme jeho blahodárnost na zdraví pokožky a dutinu ústní. Schopnosti zeleného čaje se mohou projevit také na paměti, uvolnění a celkovém zdraví mozku.
Taniny
Tyto látky zmírňují žaludeční problémy, zlepšují trávení a mají uklidňující účinek na centrální nervový systém. Na rozdíl od taninů ostatních rostlin, které jsou kvůli své vlastnosti srážet bílkoviny toxické, jsou taniny z čajovníku pro lidský organismus neškodné. To je způsobeno odlišnou chemickou strukturou.
Kofein
Jde zcela o totožnou substanci jako je v kávě, ačkoliv chování je trošku odlišné. V čaji je totiž na rozdíl od kávy kofein vázaný na jiné látky – konkrétně třísloviny, jiným jménem taniny (další polyfenoly). To má za následek, že se povzbuzující vliv dostavuje až později, funguje mírněji, ale za to trvá po delší dobu.
L-theanin
Tato aminokyselina je obsažena pouze v čajovníku a některých druzích hub. Navozuje pocity pohody a relaxace, a to bez náznaku ospalosti. Ovlivňuje pozitivně nervovou soustavu a tělesnou únavu.
Vitaminy
Značné zastoupení má A, B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B6 (pyridoxin), B7 (biotin), B10 (kyselina folová), B12 (kobalamin) a také vitaminy C, E, K a provitamin betakaroten.
Minerály
Obsahuje 5 – 7 % minerálních látek jako fluor (zpevňuje zuby a kosti, ničí bakterie, které způsobují povlak na zubech a vytváří zubní kaz, urychluje hojení ran a chrání před anémií v těhotenství), draslík (má vliv na buněčný metabolismus, odstraňování toxických látek z těla, snižování tlaku, zásobování mozku kyslíkem a nervové vzruchy, je důležitý pro správnou činnost kardiovaskulárního a svalového systému a činnost mnoha enzymů, přeměnu cukrů na energii), vápník (je potřebný pro tvorbu zubů a kostí, správnou srážlivost krve, hojení ran, funkci svalů a nervů a hraje důležitou roli při buněčném metabolismu a látkových přeměnách (tvorba hormonů a enzymů), také snižuje krevní tlak a podporuje činnost srdce), sodík, zinek, mangan, měď a železo. I když to nejsou zrovna nejvýznačnější prvky zeleného čaje, jsou pro náš organismus samozřejmě přínosné a nepostradatelné.
Dále obsahuje
Různé enzymy, flavonoly (např. kvercetin, kaempferol a myricetin), chlorofyl, sacharidy, kyseliny (např. molybdenová, fosforečná aj.), karoten, tuky, vosky, saponiny, éterické oleje (silice) a více než 150 dalších, částečně aromatických substancí.
Určení | Děti / Muži / Ženy |
---|---|
Barva | Zelená |
Jaký problém mám | Stres |
Roční období | Celoroční / Jarní / Letní / Podzimní / Zimní |